Διατροφογενετική

Η διατροφογενετική είναι ο επιστημονικός κλάδος που μελετά την αλληλεπίδραση μεταξύ της διατροφής και των γονιδίων. Με απλά λόγια, είναι η επιστήμη της εξατομικευμένης διατροφής ανάλογα με το γονιδιακό προφίλ του κάθε ατόμου.

Τα τελευταία χρόνια ο γονιδιακός έλεγχος είναι όλο και πιο διαδεδομένος τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη και έχει μεγάλη επιτυχία στην απώλεια βάρους, στην διαχείριση διάφορων νοσημάτων και στην προώθηση ενός υγιούς τρόπου ζωής.

 

Παρόλο που τα γονίδια όλων μας είναι ίδια κατά 99,9 %, το 0,1 % κατά το οποίο διαφέρουν είναι αυτό που μας κάνεις εντελώς διαφορετικούς μεταξύ μας!

Μπορεί να μην μπορούμε να αλλάξουμε τα γονίδιά μας, μπορούμε όμως να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας και τη διατροφή μας και να τα προσαρμόσουμε σε αυτή την αλλαγή.

 

Κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά.

Μέσω της διατροφογενωμικής, δίνονται εξατομικευμένες διατροφικές συστάσεις, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά, με στόχο την επίτευξη της υγείας και της μακροζωΐας.

Το γραφείο μας στη Καλαμαριά σε συνεργασία με εξειδικευμένα κέντρα γονιδιακού ελέγχου, προσφέρει καινοτόμες υπηρεσίες ελέγχου σημαντικών γονιδίων για την διατήρηση της υγείας. Διαβάστε παρακάτω και επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες.

 

Ζήσε και Θρέψε το σώμα σου με βάση το DNA σου!!

 

Τι είναι η διατροφογενετική;

Είναι γεγονός ότι ο κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές απαιτήσεις σε θρεπτικά συστατικά. Η διατροφογενετική είναι η επιστήμη που μελετά τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός αντιδρά στα διάφορα θρεπτικά συστατικά ανάλογα με το γονιδιακό υπόβαθρο που διαθέτει. Στόχος της είναι να αναγνωρίσει ποια από τα χαρακτηριστικά που έχουμε κληρονομήσει από τους γονείς μας μπορούν να επηρεάσουν τις διατροφικές μας συνήθειες. Έτσι, κατανοώντας την αλληλεπίδραση του γενετικού παράγοντα με το περιβάλλον είμαστε σε θέση να σχεδιάσουμε εξατομικευμένα μοντέλα πρόληψης, διατροφής και άσκησης για να εξασφαλίσουμε την αποτελεσματική διαχείριση του σωματικού μας βάρους και την βελτίωση της υγείας μας.

 

Πως γίνεται ο γονιδιακός έλεγχος;

Ο γονιδιακός έλεγχος μέσω της μελέτης συγκεκριμένων γονιδίων-κλειδιών βοηθάει στο να προσαρμόσουμε τα γονίδιά μας σε μία αποτελεσματική διατροφή απώλειας βάρους, προστασίας και διαχείρισης ενός αριθμού νοσημάτων.

 

Πραγματοποιείται ΜΙΑ ΦΟΡΑ στην ζωή του κάθε ατόμου και τα αποτελέσματά του ισχύουν εφ’ όρου ζωής.

Ο γονιδιακός έλεγχος γίνεται πολύ απλά, με λήψη δείγματος DNA από το εσωτερικό της παρειάς (μάγουλο), με ειδική μπατονέτα, χωρίς αιμοληψία. Μετά τη δειγματοληψία DNA, έπεται η αποστολή του kit στο συνεργαζόμενο Διαγνωστικό Κέντρο Γονιδιακού Ελέγχου. Τα αποτελέσματα είναι έτοιμα περίπου σε 15-20 εργάσιμες ημέρες.

 

Τι μπορούμε να εντοπίσουμε με τη διατροφογενετική σχετικά με τις διατροφικές ανάγκες και ευαισθησίες μας;

Όλα μας τα κύταρρα περιέχουν γενετικό υλικό, δηλαδή DNA. Το DNA του κάθε κυττάρου μας αποτελείται από 3 δισεκατομμύρια θέσεις και το κάθε σημείο περιέχει μία συγκεκριμένη πληροφορίας που δεν αλλάζει κατά την διάρκεια της ζωής μας. Μέσα από όλες αυτές τις θέσεις που έχει ο άνθρωπος στο γενετικό του υλικό, επιλέχθηκαν και μελετώνται, αυτές που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα ότι:

 

 • Επηρεάζουν και επηρεάζονται από τη διατροφή
 • Σχετίζονται με τη συναισθηματική πρόσληψη τροφής
 • Συμβάλλουν στη διαθεσιμότητα των θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό
 • Σχετίζονται με προδιάθεση για νοσήματα όπως: η Παχυσαρκία, ο Διαβήτης τύπου ΙΙ, η Οστεοπόρωση, οι Δυσλιπιδαιμίες, το Μεταβολικό Σύνδρομο, η θρομβοφιλία, κ.ά.
 • Επηρεάζουν τη βιολογική ηλικία
 • Επηρεάζουν τις αθλητικές επιδόσεις

Η ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή είναι ευεργετική για όλους μας. Αυτός όμως δεν σημαίνει ότι ανταποκρινόμαστε όλοι με τον ίδιο τρόπο ή έχουμε τις ίδιες ανάγκες. Ο καθένας από εμάς έχει το δικό του μοναδικό γενετικό υλικό (DNA) και το δικό του μοναδικό τρόπο ζωής. Έτσι, οι καθημερινές μας επιλογές, συνειδητές ή μη (διατροφή, κάπνισμα, άσκηση, άγχος, περιβάλλον, κ.τ.λ) δεν είναι στον ίδιο βαθμό ευεργετικές ή επιβαρυντικές για τον καθένα από εμάς.

 

Τι είδους πληροφορίες θα λάβετε από την γονιδιακή διατροφή;

Ο γονιδιακός έλεγχος αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια του διαιτολόγου, καθώς μέσα από αυτό θα απαντηθούν ερωτήματα όπως:

 

 • Τι ποσοστό λίπους, πρωτεΐνης, υδατάνθρακα είναι καλύτερο να έχεις στο καθημερινό σου διαιτολόγιο
 • Ποιες είναι οι ανάγκες σου σε μέταλλα, ιχνοστοιχεία (σίδηρο, ψευδάργυρο, σελήνιο, φυλλικό, βιταμίνες, χολίνη, ασβέστιο) και φυτικές ίνες και το αν μπορείς ή/και χρειάζεται να λαμβάνεις συμπληρώματα διατροφής
 • Αν και πόσο καφέ, αλάτι, και αλκοόλ μπορείς να καταναλώνεις
 • Την ένταξη ειδικών τροφίμων στο διαιτολόγιο σου που, βάσει ερευνών, έχει προκύψει ότι βελτιώνουν την υγεία ατόμων με το συγκεκριμένο γενετικό προφίλ

​Επιπλέον, παρέχονται πληροφορίες για:

 

 • τη γενετική προδιάθεση για παχυσαρκία και πως αυτή μπορεί να επηρεάσει τη διατροφή
 • το αν υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες επαναπρόσληψης βάρους μετά από δίαιτα απώλειας και πώς μπορούν να μειωθούν
 • τη γενετική προδιάθεση για ανάπτυξη δυσανεξίας στη γλουτένη και στη λακτόζη
 • την ιδανική ώρα κατανάλωσης της τροφής μέσα στην ημέρα (Chrono nutrition)
 • τη γενετική προδιάθεση για συναισθηματική πρόσληψη τροφής
 • Συμπληρωματικά, μπορούμε να ελέγξουμε πολυμορφισμούς που έχουν συσχετιστεί με καλύτερη ή χειρότερη έκβαση μετά από βαριατρική επέμβαση.

 

Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες που αφορούν στο κόστος, τη διαδικασία και οποιαδήποτε ακόμη πληροφορία.

 

 

 

Πόσα και ποια είναι τα πακέτα;

Υπάρχουν 5 διαφορετικά πακέτα και μπορείτε να επιλέξετε αυτό που σας ταιριάζει καλύτερα. Αυτά είναι: