Υλικά για 20 περίπου κομμάτια
- 150 γρ. χουρμάδες (χωρίς κουκούτσι)
- 250 γρ. καρύδια
- 120 γρ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι
- 8 γρ. ξύσμα πορτοκαλιού
- 2 γρ. κανέλα
- μια τσιμπιά γαρύφαλλο
- 160 γρ. αλεύρι βρώμης ολικής άλεσης
Εκτέλεση
- Κόβουμε σε κομμάτια τους χουρμάδες και τους περνάμε από το μπλέντερ μέχρι να λιώσουν. Εναλλακτικά τους τρίβουμε στον τρίφτη ή σε ένα σκεύος που θα μας δώσει την λιωμένη υφή που θέλουμε. Τοποθετούμε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ.
- Στύβουμε τα πορτοκάλια και τοποθετούμε τον χυμό στο μπολ με τους χουρμάδες.
- Ανακατεύουμε και πατάμε με ένα πιρούνι ώστε να μαλακώσουν οι λιωμένοι χουρμάδες.
- Περνάμε τα καρύδια από το μπλέντερ μέχρι να γίνουν σκόνη. Σας προτείνω να το κάνετε σε 2-3 δόσεις. Τοποθετούμε τα καρύδια στο μπολ και ανακατεύουμε καλά με το πιρούνι. (Θα μπορούσε να γίνει και μοιρασμένη ποσότητα από καρύδια και αμύγδαλα).
- Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα και το γαρύφαλλο.
- Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το αλεύρι βρώμης. Τις νιφάδες βρώμης δηλαδή, τις οποίες έχουμε περάσει από το μπλέντερ ώστε να γίνουν αλεύρι (στο εμπόριο υπάρχει και έτοιμο αλεύρι βρώμης). Ανακατεύουμε καλά με το πιρούνι, στο τέλος όμως θα χρειαστεί να βάλουμε τα χέρια μας ώστε να ενσωματωθεί πλήρως η βρώμη.
- Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψάκι, τοποθετούμε μέσα το μείγμα και απλώνουμε καλά με το χέρι μας. Αν δυσκολευτούμε να το κάνουμε αυτό, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε έναν πλάστη.
- Όταν θα έχουμε ένα ομοιόμορφο αποτέλεσμα, σκεπάζουμε το μείγμα με τη λαδόκολλα και το βάζουμε στο ψυγείο. Μετά από λίγες ώρες είναι έτοιμο. Κόβουμε και διατηρούμε στο ψυγείο.
Στο μείγμα θα μπορούσαμε να προσθέσουμε και μία ποσότητα από μέλι, ανάλογα με τις δικές μας προτιμήσεις, αλλά σας διαβεβαιώνω ότι οι χουρμάδες μας δίνουν την γλύκα που χρειαζόμαστε.
Θερμιδική αξία
Σε ότι αφορά την θερμιδική του αξία σε σχέση με ένα τυπικό μελομακάρονο ίδιου βάρους (π.χ 30 γραμμαρίων) μας αποδίδει 50 θερμίδες λιγότερες. Έτσι, πιο αναλυτικά: Μελομακάρονο 30γραμμαρίων: 150 θερμίδες, 22,3γρ. υδατανθράκων, 2,27γρ. πρωτεϊνών και 6,3γρ. λίπους. Εναλλακτικό Μελομακάρονο ίδιου βάρους: 100 θερμίδες, 10γρ. υδατανθράκων, 2γρ. πρωτεϊνών και 6 γρ. λίπους. Αν αναλογιστούμε και το γεγονός ότι τα εναλλακτικά μελομακάρονα είναι ωμό παρασκεύασμα, δηλαδή δεν χρειάζεται ψήσιμο, αλλά μας δίνει τα θρεπτικά συστατικά στην ωμή τους κατάσταση, νομίζω ότι αξίζει τον πειραματισμό σας.
Πηγή: Από το blog της Evangelia Vlassopoulou (Ωμοφαγικές μπάρες με βρώμη και καρύδια που θυμίζουν μελομακάρονα).