Το Buddha bowl ή αλλιώς μπολ του Βούδα είναι μία νέα τάση που έχει γεμίσει με χρώμα τα γεύματά μας! Θα έχεις προσέξει ίσως και εσύ κάποιες υπέροχες πολύχρωμες φωτογραφίες σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ξεκίνησε ως ένα χορτοφαγικό πιάτο της Κινεζικής κουζίνας, σύντομα όμως δόθηκε στους λάτρεις του και η εκδοχή του με κρέας ή ψάρι. Η λογική του είναι \”τρως μόνο ότι υπάρχει μέσα στο μπολ\”! Το μπολ έχει την στρογγυλή φόρμα της κοιλιάς του Βούδα, όπου και πήρε και το όνομά του.
Σκοπός είναι το μπολ να περιλαμβάνει και τα 3 μακροθρεπτικά συστατικά πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπος, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία και στα μικροθρεπτικά συστατικά, κάνοντας τις διατροφικές επιλογές ιδιαίτερα θρεπτικές.
Προτάσεις για συνδυασμούς στα μπολ
Οι συνδυασμοί που μπορούν να πραγματοποιηθούν ανάμεσα στα υλικά είναι πραγματικά πάρα πολλοί. Εξαρτώνται από τις γευστικές προτιμήσεις του καθενός.
Πώς μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας μέσα σε 4 βήματα:
- Βάλε υδατάνθρακα ως κύρια πηγή ενέργειας: π.χ κινόα, καλαμπόκι, γλυκοπατάτα, βρώμη
- Δώσε έμφαση σε μία ποικιλία από φρούτα και λαχανικά
- Πρόσθεσε μία πηγή πρωτεΐνης: μερικές εξαιρετικά θρεπτικές επιλογές θα ήταν τα όσπρια όπως τα φασόλια, τα ρεβίθια, οι φακές, ή ζωικής πρωτεΐνης όπως το άπαχο κρέας, το ψάρι ή το αυγό.
- Ολοκλήρωσε το μπολ σου με μία πηγή λίπους: π.χ τριμμένους ξηρούς καρπούς, ελαιόλαδο, αβοκάντο, σπόρους, κ.ά.
To δικό μου αγαπημένο είναι με κινόα, γλυκοπατάτα, μπρόκολο, καρότο, λάχανο, τριμμένους ξηρούς καρπούς, αβοκάντο και ίσως κάποιο ψάρι ή θαλασσινό.
Δοκίμασέ το σήμερα κιόλας και θα με θυμηθείς!