Αυτό που μπορείς να παρατηρήσεις σε κάποια φρούτα και λαχανικά, είναι ότι όσο πιο δύσκολο το καθάρισμά τους, τόσο πιο πλούσια και η θρεπτική του αξία. Αυτό μπορείς να το πεις σίγουρα και για την κολοκύθα. Η γλυκιά μας κολοκύθα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνες και σε ιχνοστοιχεία, σε φυτικές ίνες, αλλά και σε αντιοξειδωτικά, ενώ η θερμιδική της αξία είναι ιδιαίτερα χαμηλή. Η κολοκυθόσουπα είναι μια από τις αγαπημένες μου αυτή την εποχή, που έχει ως βάση της την κολοκύθα, και την συνοδεύουν λαχανικά όπως το πράσο, το καρότο, η πατάτα, το τζίντζερ κ.ά…
Υλικά για 2-4 μερίδες:
- 500γρ. κολοκύθα κομμένη σε κυβάκια
- 1 κόκκινο ξερό κρεμμύδι σε κυβάκια ή 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
- Δύο καρότα κομμένα σε ροδέλες
- 1 κολοκυθάκι
- Μία μικρή πατάτα κομμένη σε κυβάκια
- 1 εκατοστό τζίντζερ (προαιρετικά)
- Δύο πράσα κομμένα σε ροδέλες
- Λίγο σέλινο ή λίγο μαϊντανό
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι ή πάπρικα ή λίγο τριμμένο τζίντζερ σε σκόνη
- 2-3 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών (ιδανικά σπιτικό, εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ένα κύβο bio)
Τρόπος παρασκευής:
Σε ζωμό από διάφορα λαχανικά, προσθέτετε τα τεμαχισμένα λαχανικά και τα αφήνετε να βράσουν για 20 περίπου λεπτά ή έως ότου να μαλακώσουν όλα τα λαχανικά. Σουρώστε τα λαχανικά και αφού κρυώσουν περάστε τα από το μπλέντερ ή το μούλτι. Στην συνέχεια επιστρέψτε τα λαχανικά στην κατσαρόλα και προσθέστε το ελαιόλαδο, το αλάτι και τα μπαχαρικά. Εάν η σούπα βγει αρκετά πηχτή μπορείτε να προσθέσετε λίγο ακόμα ζωμό λαχανικών. Σερβίρετε την κολοκυθόσουπα κατά προτίμηση ζεστή και συνοδεύστε την με 2 κ.σ γιαούρτι ή cottage cheese το οποίο μπορεί να μπει στο κέντρο του πιάτου.