Σήμανση Τροφίμων – Διατροφική Ετικέτα. Ένας πολύτιμος σύμμαχος στον Σακχαρώδη Διαβήτη.

Οι Διατροφικές Ετικέτες δημιουργήθηκαν με απώτερο σκοπό την βοήθεια του καταναλωτή όσον αφορά την πιο σωστή, ασφαλή και υγιεινή επιλογή μεταξύ των τροφίμων. Οι πληροφορίες που μας παρέχουν οι διατροφικές ετικέτες μπορούν να αποβούν ιδιαίτερα χρήσιμες εάν κάποιος είναι σε θέση να τις κατανοήσει.

Ας δούμε λοιπόν τα πιο βασικά χαρακτηριστικά μίας διατροφικής ετικέτας, η οποία βρίσκεται τις περισσότερες φορές στο πίσω μέρος της συσκευασίας ενός τροφίμου.

Διατροφικές Εκφράσεις και Ισχυρισμοί

Όταν μία διατροφική ετικέτα αναγράφει τρόφιμο χωρίς θερμίδες (calorie free), αυτό σημαίνει ότι το τρόφιμο έχει λιγότερο από 5 θερμίδες ανά μερίδα. Τρόφιμο χωρίς λίπος (Fat free), σημαίνει ότι το τρόφιμο έχει λιγότερο ή ίσο με 0,5 γραμμάριο λίπους ανά μερίδα, ενώ η έκφραση χωρίς χοληστερόλη σημαίνει ότι το τρόφιμο περιέχει λιγότερο από 2 mg χοληστερόλης και λιγότερο από 2 γραμμάρια κορεσμένου λίπους ανά μερίδα. Η έκφραση χωρίς προσθήκη ζάχαρης σημαίνει ότι δεν έχει προστεθεί επιπλέον ζάχαρη στο τρόφιμο.

Ορισμένες από τις παραπάνω εκφράσεις, όπως και εκφράσεις του τύπου τρόφιμο πλούσιο σε φυτικές ίνες, τρόφιμο low – χαμηλό σε θερμίδες ή λίπος (25% λιγότερο από το ανάλογο πλήρες τρόφιμο) και τρόφιμο light (30% λιγότερες θερμίδες ή λιγότερο λίπος από το αντίστοιχο πλήρες) μπορούν να λειτουργήσουν ως πολύτιμα εργαλεία σε άτομα που ακολουθούν ένα ιδιαίτερο μοντέλο διατροφής, όπως και στα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.

Σύμφωνα με μελέτη, το 70% των καταναλωτών πιστεύει πως οι διατροφικές ετικέτες είναι ιδιαίτερα πολύπλοκες και δυσνόητες για τον απλό καταναλωτή, ενώ μέχρι το 2010 η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ως σκοπό την ολοκληρωτική βελτιστοποίηση της διατροφικής ετικέτας η οποία θα είναι πιο πλήρης και ακριβής από ποτέ.

Τι περιέχει όμως μία διατροφική ετικέτα;

  • Διατροφικές πληροφορίες (ενέργεια και θρεπτικά συστατικά)
  • Πληροφορίες που δεν απαιτούνται από τον νόμο
  • Πληροφορίες που απαιτούνται από τον νόμο (ονομασία πώλησης τροφίμου, συστατικά, βάρος-όγκος, συνθήκες αποθήκευσης, χρόνος διατηρησιμότητας, κ.α).

Οι εταιρίες τροφίμων υποχρεούνται να παρέχουν πληροφορίες διατροφής, που χρησιμοποιούν εκφράσεις όπως χαμηλό σε θερμίδες ή light στην ετικέτα του τροφίμου. Οι πληροφορίες πρέπει να δίνονται ανά 100 γρ. ή ανά 100ml του τροφίμου. Οι διατροφικές πληροφορίες μπορούν να αναγράφονται και ανά μερίδα, κάνοντας πιο εύκολη την διαδικασία για τον απλό καταναλωτή, με την προϋπόθεση ότι θα αναφέρεται και ο αριθμός των μερίδων που περιέχεται στη συσκευασία. Έτσι, όταν διαβάζεται τις διατροφικές πληροφορίες ενός τροφίμου δώστε ιδιαίτερη σημασία στην ποσότητα που καταναλώνετε.

Οι ετικέτες τροφίμων μπορούν να μας βοηθήσουν και στον υπολογισμό των υδατανθράκων της συγκεκριμένης μας επιλογής. Αρκεί να διαιρέσουμε τα γραμμάρια των ολικών υδατανθράκων της μερίδας μας με τον αριθμό 15 (ισοδύναμο υδατανθράκων) ώστε να καθορίσουμε πόσα ισοδύναμα υδατανθράκων περιέχει η συγκεκριμένη μερίδα. Για παράδειγμα εάν ένα γιαούρτι περιέχει 7,5 γραμμάρια υδατανθράκων, τότε αυτό σημαίνει ότι το γιαούρτι αυτό περιέχει 7,5/15 = 0,5 ισοδύναμο υδατανθράκων. Εκτός από των ολικό αριθμό υδατανθράκων ιδιαίτερη σημασία θα πρέπει να δίνεται και στα απλά σάκχαρα τα οποία περιέχονται στο τρόφιμο, καθώς και στην ποσότητα των φυτικών ινών, φροντίζοντας πάντα να επιλέγουμε τα τρόφιμα εκείνα τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.

Οι ετικέτες των τροφίμων πρέπει να γράφουν τα συστατικά των προϊόντων με σειρά βάρους. Έτσι, το συστατικό που περιέχεται στη μεγαλύτερη ποσότητα αναγράφεται πρώτο και το συστατικό που περιέχεται στη μικρότερη ποσότητα τελευταίο.

Ας δούμε λοιπόν ένα παράδειγμα διατροφικής ετικέτας ενός γάλακτος light.

Μέση ανάλυση Θρεπτικών Συστατικών ημιαποβουτυρωμένου γάλακτος
Ανά ml 100 250
Ποτήρια 1
Θερμίδες KJ 202 505
Kcal 48 120
Πρωτεΐνες g 3,6 9
Υδατάνθρακες g 4,7 11,8
Λίπος g 1,5 3,8
Μεταλλικά Στοιχεία
Ασβέστιο mg 130 325 (41%)*
Φώσφορος mg 100 250 (31%)*
Βιταμίνες
Β2 μg 0,15 0,38 (23%)*
Β12 μg 0,4 1 (100%)*

*ΣΗΠ (Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη με ένα ποτήρι γάλακτος ημιαποβουτυρωμένου, η ποσότητα ενός συστατικού που συνιστάται να λαμβάνεται σε καθημερινή βάση από τον ανθρώπινο οργανισμό).

Μελέτη του Kessler και των συνεργατών του, έδειξε ότι οι ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη χρησιμοποιούν τις διατροφικές ετικέτες πιο συχνά σε σχέση με το γενικό πληθυσμό, ενώ το επίπεδο γνώσεων όσον αφορά την κατανόηση τους ήταν μεγαλύτερο όταν γινόταν από τους ειδικούς διαιτολόγους – διατροφολόγους, οι οποίοι θα πρέπει να βοηθούν στην κατανόηση και επεξήγηση της σήμανσης και των επιγραφών των τροφίμων.

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό “Γλυκιά Ζωή”

 

Μοιράσου το άρθρο:

Facebook
Twitter
Pinterest

Still looking for? Here’s more

Lipedema1
Άρθρα

Λιποίδημα: Τρόποι αντιμετώπισης και διατροφή

Το λιποίδημα είναι μία χρόνια διαταραχή που αφορά την μη φυσιολογική κατανομή του λίπους. Η εναπόθεσή του γίνεται κυρίως στα κάτω άκρα. Το πάνω μισό ...
Περισσότερα →
diaisthitiki diatrofi
Ψυχολογία και Διατροφή

Διαισθητική Διατροφή

Ανακαλύψτε την Διαισθητική Διατροφή: Ένα Νέο Τρόπο για να Απολαμβάνετε το Φαγητό και τη Ζωή σας!
Περισσότερα →
Άρθρα

Η διατροφή ως ασπίδα στην άνοια

Τι είναι η άνοια και ποιες οι μορφές της; Ως άνοια (dementia) χαρακτηρίζεται μια κατάσταση κατά την οποία αναπτύσσονται συμπτώματα εξασθένησης των νοητικών λειτουργιών, όπως ...
Περισσότερα →
Άρθρα

Λίγα λόγια για το sushi

Τι είναι το sushi; Αυτολεξεί σημαίνει «ρύζι με ξύδι», το οποίο συνδυάζεται με ψάρι ή θαλασσινό και λαχανικά και συνήθως σερβίρεται με σάλτσα σόγιας, wasabi ...
Περισσότερα →
Ψυχολογία και Διατροφή

Ψυχολογία και Διατροφή

Αναρωτιέμαι εάν είσαι και εσύ μία/ένας από αυτούς που αναζητούν την αλλαγή. Αλλαγή της εμφάνισης, της διατροφής και των συνηθειών με απώτερο στόχο και σκοπό ...
Περισσότερα →
Άρθρα

Κετογονική δίαιτα – Τι χρειάζεται να ξέρω

Είναι γεγονός ότι η κετογονική δίαιτα (keto diet) έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής τα τελευταία χρόνια υποσχόμενη θεαματική απώλεια βάρους με αποτέλεσμα να βομβαρδιζόμαστε με άρθρα, ...
Περισσότερα →
Ψυχολογία και Διατροφή

Συναισθηματική vs Βιολογική Πείνα

Είναι γεγονός ότι στη σύγχρονη κοινωνία, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει εύκολη πρόσβαση σε μια πληθώρα τροφίμων με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να μην στρέφονται ...
Περισσότερα →
Άρθρα

Κοιλιοκάκη

Κοιλιοκάκη
Περισσότερα →
1
Άρθρα

Χορτοφαγία

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε πολλά και πειστικά διατροφικά δεδομένα σχετικά με τα αρνητικά που επιφέρει η συχνή κατανάλωση κρέατος. Ωστόσο, οι λόγοι ...
Περισσότερα →
Άρθρα

Παχυσαρκία και Παιδί

Η αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας είναι ιδιαίτερα ανησυχητική στις μέρες μας, καθώς αυξάνεται συνεχώς και η διάγνωση νόσων που σχετίζονται με την παχυσαρκία των παιδιών, ...
Περισσότερα →