Φαγόπυρο (ή αλλιώς μαυροσίταρο)

Στη εποχή μας όλο και περισσότερος κόσμος στρέφει το ενδιαφέρον του σε νέες γεύσεις και νέες ιδέες για καλύτερη ποιότητα διατροφής και υγείας. Ένα από τα προϊόντα που έχει κάνει την εμφάνισή του στην αγορά, είναι και το φαγόπυρο ή διαφορετικά μαυροσίταρο.

Το φαγόπυρο αποτελεί πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης, φυτικών ινών και πολλών θρεπτικών συστατικών . Μπορούμε με λίγα λόγια να πούμε πως ανήκει στην κατηγορία των υπερτροφών. Είναι πλούσιο σε Βιταμίνες του συμπλέγματος Β, Βιταμίνη Ε, Βιταμίνη Κ, Φολικό οξύ (30μg/100gr), Ασβέστιο (18mg/100gr), Χαλκό (1100mg/100gr), Σίδηρο (2,2mg/100gr), Μαγνήσιο (2,3mg/100gr), Φώσφορο (347mg/100gr), Κάλιο (460mg/100gr), Σελήνιο (8,3mg/100gr) και Ψευδάργυρο (2,4mg/100gr).

Η καθημερινή απόλαυση ενός γεύματος με φαγόπυρο φαίνεται πως μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, όπως επίσης βοηθάει στην καλύτερη πέψη, σε ανθρώπους με προβλήματα δυσεντερίας και χρόνιας διάρροιας. Επιφέρει ακόμη θετικά αποτελέσματα σε ανθρώπους με προβλήματα Υπέρτασης, Σακχαρώδη Διαβήτη και του Κυκλοφορικού.

Αποτελείται κατά 14% από πρωτεΐνη και 80% από άμυλο. Ως σύνθετος υδατάνθρακας είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και σταθεροποιεί τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Περιέχει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός (συμπεριλαμβανομένης της λυσίνης) κι επομένως αποτελεί πολύ καλό υποκατάστατο του κρέατος, κυρίως για τους χορτοφάγους. Το φαγόπυρο δεν περιέχει γλουτένη επομένως είναι μια καλή τροφή για ανθρώπους με κοιλιοκάκη.

Το φαγόπυρο περιέχει πλήθος φλαβονοειδών και κυρίως την ρουτίνη, η οποία συμβάλλει στην καλή λειτουργία των νεφρών, στην εξουδετέρωση των όξινων υπολειμμάτων του οργανισμού και στην ενδυνάμωση της καρδιαγγειακής λειτουργίας, λόγω του αυξημένου ποσοστού μαγνησίου που περιέχει.

Τρόπος Μαγειρέματος

Μπορούμε να το καταναλώσουμε με τους εξής τρόπους:

  • Σπόρους σε κάποιο φαγητό (όπως στα γεμιστά αντί για ρύζι, να το αναμείξουμε με όσπρια ή και να το μαγειρέψουμε μαζί με λαχανικά)
  • Αλεύρι (μπορούμε να φτιάξουμε ψωμί, κρέπες και γενικότερα προϊόντα φούρνου)
  • Νιφάδες ( μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο πρωινό ή για την Παρασκευή κρεμών και παιδικών τροφών)
  • Ζυμαρικά

Μπορείτε να το μαγειρέψετε εύκολα και γρήγορα, προσθέτοντας σε 2 φλιτζάνια νερό, 1 φλιτζάνι ωμό φαγόπυρο. Αφού πάρει βράση χαμηλώνετε τη φωτιά. Το φαγόπυρο είναι έτοιμο σε μόλις 20 λεπτά και μπορείτε να το σερβίρετε με όποιον τρόπο επιθυμείτε. Καλή σας όρεξη!

*Μπορείτε να το προμηθευτείτε από μαγαζιά με Βιολογικά Προϊόντα, super market , κτλ.

Μοιράσου το άρθρο:

Facebook
Twitter
Pinterest

Still looking for? Here’s more

Lipedema1
Άρθρα

Λιποίδημα: Τρόποι αντιμετώπισης και διατροφή

Το λιποίδημα είναι μία χρόνια διαταραχή που αφορά την μη φυσιολογική κατανομή του λίπους. Η εναπόθεσή του γίνεται κυρίως στα κάτω άκρα. Το πάνω μισό ...
Περισσότερα →
diaisthitiki diatrofi
Ψυχολογία και Διατροφή

Διαισθητική Διατροφή

Ανακαλύψτε την Διαισθητική Διατροφή: Ένα Νέο Τρόπο για να Απολαμβάνετε το Φαγητό και τη Ζωή σας!
Περισσότερα →
Άρθρα

Η διατροφή ως ασπίδα στην άνοια

Τι είναι η άνοια και ποιες οι μορφές της; Ως άνοια (dementia) χαρακτηρίζεται μια κατάσταση κατά την οποία αναπτύσσονται συμπτώματα εξασθένησης των νοητικών λειτουργιών, όπως ...
Περισσότερα →
Άρθρα

Λίγα λόγια για το sushi

Τι είναι το sushi; Αυτολεξεί σημαίνει «ρύζι με ξύδι», το οποίο συνδυάζεται με ψάρι ή θαλασσινό και λαχανικά και συνήθως σερβίρεται με σάλτσα σόγιας, wasabi ...
Περισσότερα →
Ψυχολογία και Διατροφή

Ψυχολογία και Διατροφή

Αναρωτιέμαι εάν είσαι και εσύ μία/ένας από αυτούς που αναζητούν την αλλαγή. Αλλαγή της εμφάνισης, της διατροφής και των συνηθειών με απώτερο στόχο και σκοπό ...
Περισσότερα →
Άρθρα

Κετογονική δίαιτα – Τι χρειάζεται να ξέρω

Είναι γεγονός ότι η κετογονική δίαιτα (keto diet) έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής τα τελευταία χρόνια υποσχόμενη θεαματική απώλεια βάρους με αποτέλεσμα να βομβαρδιζόμαστε με άρθρα, ...
Περισσότερα →
Ψυχολογία και Διατροφή

Συναισθηματική vs Βιολογική Πείνα

Είναι γεγονός ότι στη σύγχρονη κοινωνία, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει εύκολη πρόσβαση σε μια πληθώρα τροφίμων με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να μην στρέφονται ...
Περισσότερα →
Άρθρα

Κοιλιοκάκη

Κοιλιοκάκη
Περισσότερα →
1
Άρθρα

Χορτοφαγία

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε πολλά και πειστικά διατροφικά δεδομένα σχετικά με τα αρνητικά που επιφέρει η συχνή κατανάλωση κρέατος. Ωστόσο, οι λόγοι ...
Περισσότερα →
Άρθρα

Παχυσαρκία και Παιδί

Η αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας είναι ιδιαίτερα ανησυχητική στις μέρες μας, καθώς αυξάνεται συνεχώς και η διάγνωση νόσων που σχετίζονται με την παχυσαρκία των παιδιών, ...
Περισσότερα →