Κοιλιοκάκη

Κοιλιοκάκη

Η Κοιλιοκάκη είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα, η οποία προκαλείται από τη δυσανεξία στη γλουτένη. Είναι πιθανό να οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες αλλά και σε μη-κληρονομικούς παράγοντες, που συνδέονται με τον τρόπο ζωής, τη διατροφή και τις ελλείψεις του οργανισμού.

Ουσιαστικά, η γλουτένη προκαλεί αλλοιώσεις στον βλεννογόνο του λεπτού εντέρου, εμποδίζοντας τη φυσιολογική πέψη και απορρόφηση των τροφών.

Τα κυριότερα συμπτώματα είναι:

  • Η διαλείπουσα διάρροια,
  • Το κοιλιακό άλγος,
  • Ο τυμπανισμός.

Σοβαρό πρόβλημα αποτελεί η δυσκολία στη διάγνωση της νόσου ή η καθυστέρηση της διάγνωσης της διότι σε πολλές περιπτώσεις οι πάσχοντες από Κοιλιοκάκη δεν έχουν κανένα γαστρεντερολογικό σύμπτωμα. Λιγότερο προφανή συμπτώματα είναι η κατάθλιψη, ο ειλεός, το στομαχικό ανακάτεμα, ο κοινός πόνος, η δερματική αναφυλαξία, οι στοματικές πληγές(άφτρες),οι μυϊκές κράμπες, οι διαταραχές δοντιών και οστών (όπως η οστεοπόρωση) και οφείλονται κυρίως στην δυσαπορρόφηση των θρεπτικών ουσιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσο η νόσος παραμένει αδιάγνωστη, ή όταν δεν ακολουθείται κάποια θεραπεία τόσο αυξάνεται η πιθανότητα ο ασθενής να εμφανίσει λεμφώματα ή άλλες κακοήθεις ασθένειες του εντέρου και του οισοφάγου καθώς και άλλες σοβαρές μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία, όπως η εμφάνιση οστεοπόρωσης ή παιδικού διαβήτη.

Εύκολα γίνεται κατανοητό από τα παραπάνω ότι πρόκειται για μία εφ’ όρου ζωής ασθένεια και η μόνη θεραπεία της είναι η προσκόλληση σε μια αυστηρή δια βίου δίαιτα χωρίς γλουτένη.

Οι πάσχοντες θα πρέπει να αποφεύγουν τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη, μια πρωτεΐνη που περιέχεται στο σιτάρι, στο κριθάρι, στη σίκαλη, τη βρόμη, το σιμιγδάλι και τη ζέα. Μη ασφαλή τρόφιμα θεωρούνται τα δημητριακά πρωινού, τα ζυμαρικά, το ψωμί από απαγορευμένα άλευρα, τα προπαρασκευασμένα τρόφιμα με βάση το γάλα ή το κρέας ή το ψάρι, τα λουκάνικα και αλλαντικά και γενικά τα πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται επίσης στα καλλυντικά όπως αποσμητικά, κραγιόν, και makeup, στα χαρτιά όπως τα φίλτρα και τα χαρτάκια των τσιγάρων αλλά και τα γραμματόσημα,στα συμπληρώματα διατροφής, στα φάρμακα και στα προϊόντα υγιεινής όπως π.χ οδοντόκρεμες και αφρόλουτρα.

Εξίσου σημαντική είναι και η επιμόλυνση ενός προϊόντος χωρίς γλουτένη με ίχνη γλουτένης από εξωτερικούς παράγοντες όπως η επαφή με υποπροϊόντα που περιέχουν γλουτένη, λερωμένα σκεύη ή η αποθήκευση τους σε χώρους που υπάρχει αυτή ( π.χ. φούρνος, ψωμιέρα κτλ).Αρκετά χρήσιμο θα ήταν να χρησιμοποιούνται διαφορετικά ντουλάπια και μαγειρικά σκεύη για τα προϊόντα και τρόφιμα ελεύθερα γλουτένης.

Αντίθετα ασφαλή τρόφιμα είναι η πατάτα, το ρύζι, το καλαμπόκι και τα άλευρά τους, τα γαλακτοκομικά, τα φρούτα, τα λαχανικά, το κρέας, τα ψάρια και θαλασσινά, τα αυγά, τα όσπρια, η σόγια και τα άλευρά τους, οι ξηροί καρποί (ωμοί), τα λίπη και έλαια.

Η κατάρτιση λοιπόν του διαιτολογίου για τους πάσχοντες περιλαμβάνει τροφές που δεν έχουν υποστεί βιομηχανική κατεργασία, και δεν παρασκευάζονται με αλεύρι δημητριακών. Για το λόγο αυτό, άτομα με κοιλιοκάκη, καλό θα ήταν να συμβουλευτούν κάποιον εξειδικευμένο διαιτολόγο-διατροφολόγο ώστε να τους καθοδηγήσει και να τους εκπαιδεύσει σε μία σωστή και ισορροπημένη κατάλληλη γι΄αυτούς διατροφή. 

Μοιράσου το άρθρο:

Facebook
Twitter
Pinterest

Still looking for? Here’s more

Lipedema1
Άρθρα

Λιποίδημα: Τρόποι αντιμετώπισης και διατροφή

Το λιποίδημα είναι μία χρόνια διαταραχή που αφορά την μη φυσιολογική κατανομή του λίπους. Η εναπόθεσή του γίνεται κυρίως στα κάτω άκρα. Το πάνω μισό ...
Περισσότερα →
diaisthitiki diatrofi
Ψυχολογία και Διατροφή

Διαισθητική Διατροφή

Ανακαλύψτε την Διαισθητική Διατροφή: Ένα Νέο Τρόπο για να Απολαμβάνετε το Φαγητό και τη Ζωή σας!
Περισσότερα →
Άρθρα

Η διατροφή ως ασπίδα στην άνοια

Τι είναι η άνοια και ποιες οι μορφές της; Ως άνοια (dementia) χαρακτηρίζεται μια κατάσταση κατά την οποία αναπτύσσονται συμπτώματα εξασθένησης των νοητικών λειτουργιών, όπως ...
Περισσότερα →
Άρθρα

Λίγα λόγια για το sushi

Τι είναι το sushi; Αυτολεξεί σημαίνει «ρύζι με ξύδι», το οποίο συνδυάζεται με ψάρι ή θαλασσινό και λαχανικά και συνήθως σερβίρεται με σάλτσα σόγιας, wasabi ...
Περισσότερα →
Ψυχολογία και Διατροφή

Ψυχολογία και Διατροφή

Αναρωτιέμαι εάν είσαι και εσύ μία/ένας από αυτούς που αναζητούν την αλλαγή. Αλλαγή της εμφάνισης, της διατροφής και των συνηθειών με απώτερο στόχο και σκοπό ...
Περισσότερα →
Άρθρα

Κετογονική δίαιτα – Τι χρειάζεται να ξέρω

Είναι γεγονός ότι η κετογονική δίαιτα (keto diet) έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής τα τελευταία χρόνια υποσχόμενη θεαματική απώλεια βάρους με αποτέλεσμα να βομβαρδιζόμαστε με άρθρα, ...
Περισσότερα →
Ψυχολογία και Διατροφή

Συναισθηματική vs Βιολογική Πείνα

Είναι γεγονός ότι στη σύγχρονη κοινωνία, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει εύκολη πρόσβαση σε μια πληθώρα τροφίμων με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να μην στρέφονται ...
Περισσότερα →
Άρθρα

Κοιλιοκάκη

Κοιλιοκάκη
Περισσότερα →
1
Άρθρα

Χορτοφαγία

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε πολλά και πειστικά διατροφικά δεδομένα σχετικά με τα αρνητικά που επιφέρει η συχνή κατανάλωση κρέατος. Ωστόσο, οι λόγοι ...
Περισσότερα →
Άρθρα

Παχυσαρκία και Παιδί

Η αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας είναι ιδιαίτερα ανησυχητική στις μέρες μας, καθώς αυξάνεται συνεχώς και η διάγνωση νόσων που σχετίζονται με την παχυσαρκία των παιδιών, ...
Περισσότερα →