Σύνθεση και Διατροφική αξία μητρικού γάλακτος – Λιπίδια μητρικού γάλακτος

Τα λιπίδια του μητρικού γάλακτος αποτελούν την κύρια πηγή ενέργειας για το νεογνό, παρέχοντας σε αυτό τις απαιτούμενες ποσότητες λιποδιαλυτών βιταμινών και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (PUFA). Τα λιποσφαίρια του μητρικού γάλακτος είναι μικρότερα σε μέγεθος σε σχέση με τα λιποσφαίρια του αγελαδινού γάλακτος με αποτέλεσμα να πέπτονται πιο εύκολα. Οι κύριες όμως διαφορές βρίσκονται στη σύνθεση των λιπών ως προς τα λιπαρά οξέα όπως φαίνεται στον Πίνακα που ακολουθεί. Το μητρικό γάλα περιέχει λιγότερα κορεσμένα λίπη απ΄ ότι το αγελαδινό. Επίσης σε αυτό δεν περιέχεται βουτυρικό και καπροϊκό οξύ, ενώ το καπρυλικό βρίσκεται σε ίχνη. Ακόμη το μητρικό γάλα υπερέχει σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα και είναι πλούσιο σε λινελαϊκό οξύ (7.2% του συνόλου των λιπαρών οξέων έναντι 1.4% στο αγελαδινό).

Σύνθεση λιπαρών οξέων διάφορων ειδών γάλακτος (Gurr, M.I.1981)
γρ./100γρ.
συνόλου
λιπαρών οξέων
γρ./100γρ.
συνόλου
λιπαρών οξέων
γρ./100γρ.
συνόλου
λιπαρών οξέων
Λιπαρό οξύ Αγελαδινό Μητρικό Χοιρινό
Κορεσμένα 4:0 3.2 0 0
6:0 2.0 0 0.3
8:0 1.2 Ίχνη 0.1
10:0 2.8 1.4 Ίχνη
12:0 3.5 5.4 Ίχνη
14:0 11.2 7.3 3.3
16:0 26.0 26.5 29.1
18:0 11.2 9.5 5.0
Σύνολο 61.1 50.5 37.8
Μονοακόρεστα 14:1 1.4 0 0
16:1 2.7 4.0 9.1
18:1 27.8 35.4 41.5
Σύνολο 31.9 39.4 50.6
Πολυακόρεστα 18:2 1.4 7.2 9.8
18:3 1.5 0.8 0
20:4 Ίχνη Ίχνη 0
Σύνολο 2.9 8.0 9.8

Το γάλα αποτελεί τη βάση της διατροφής του ανθρώπου στη βρεφική τουλάχιστον περίοδο της ζωής του, ενώ το μητρικό γάλα θεωρείται ως η καλύτερη πηγή θρεπτικών ουσιών για το νεογνό.

Τα οφέλη από τον θηλασμό είναι πολλά και υπάρχουν μόνο λίγες αντενδείξεις που οφείλονται κυρίως στην λήψη φαρμάκων από την μητέρα ή κάποιας παθολογικής κατάστασης είτε από την πλευρά του νεογνού είτε από αυτήν της μητέρας. Μία από τις σπουδαιότερες ιδιότητες του μητρικού γάλακτος είναι η ανοσολογική προστασία που παρέχει στο βρέφος, εφόσον είναι πλούσιο σε αντισώματα.

Το γάλα των πρώτων ημερών (πρωτόγαλα ή πύαρ) έχει διαφορετική σύσταση από το μετέπειτα, προσαρμοσμένο στις ειδικές ανάγκες του νεογνού κατά τις πρώτες μέρες της ζωής του. Την τρίτη εβδομάδα ζωής του βρέφους το γάλα παίρνει την τελική του σύσταση και ονομάζεται πλέον ώριμο μητρικό γάλα. Το μητρικό γάλα παρουσιάζει σημαντικές διαφορές, τόσο ποσοτικές, όσο και ποιοτικές, στη σύσταση σε σχέση με το αγελαδινό γάλα, ενώ παρατηρείται ότι το λίπος στο μητρικό γάλα αυξάνει με την πάροδο της γαλουχίας.

Η σύσταση και ο όγκος του μητρικού γάλακτος αλλάζει προοδευτικά όσο διαρκεί η γαλουχία και επηρεάζεται σημαντικά από τη θρεπτική κατάσταση της μητέρας και τις διατροφικές της συνήθειες, όσο και από την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων και θρεπτικών συστατικών. Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την σύνθεση του μητρικού γάλακτος είναι η ηλικία κυοφορίας, ο χρόνος γαλουχίας (διαφορετική σύνθεση σε πρόωρα και τελειόμηνα γεννημένα βρέφη), γενετικά χαρακτηριστικά, αλλά και οι διαφορετικές διατροφικές συνήθειες του κάθε πληθυσμού.

Διαφορές στη δίαιτα της μητέρας επιδρούν στον ολικό όγκο και τη συγκέντρωση του γάλατος που εκκρίνεται, όχι όμως και στην ποιοτική του σύσταση. Έτσι όταν μία μητέρα διατρέφεται φτωχά, ο όγκος του εκκρινόμενου γάλατος μειώνεται, αλλά τα ποσοστά των πρωτεϊνών, λιπών και υδατανθράκων θα επηρεαστούν σε μικρό ποσοστό.

Παρόλο που η σύσταση των τροποποιημένων γαλάτων προσεγγίζει εκείνη του μητρικού γάλακτος, το τελευταίο εξακολουθεί να θεωρείται ως η πιο ιδανική τροφή για το βρέφος, τουλάχιστον μέχρι τους πρώτους μήνες της ζωής του. Σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες το μητρικό γάλα προστατεύει από τον καρκίνο του μαστού και επιπλέον τα παιδιά που θηλάζουν παρουσιάζουν πολύ μικρότερη τάση για παχυσαρκία. Σύμφωνα με τα παραπάνω λοιπόν ο θηλασμός είναι αναντικατάστατος.

Μοιράσου το άρθρο:

Facebook
Twitter
Pinterest

Still looking for? Here’s more

diaisthitiki diatrofi
Ψυχολογία και Διατροφή

Διαισθητική Διατροφή

Ανακαλύψτε την Διαισθητική Διατροφή: Ένα Νέο Τρόπο για να Απολαμβάνετε το Φαγητό και τη Ζωή σας!
Περισσότερα →
Άρθρα

Η διατροφή ως ασπίδα στην άνοια

Τι είναι η άνοια και ποιες οι μορφές της; Ως άνοια (dementia) χαρακτηρίζεται μια κατάσταση κατά την οποία αναπτύσσονται συμπτώματα εξασθένησης των νοητικών λειτουργιών, όπως ...
Περισσότερα →
Άρθρα

Λίγα λόγια για το sushi

Τι είναι το sushi; Αυτολεξεί σημαίνει «ρύζι με ξύδι», το οποίο συνδυάζεται με ψάρι ή θαλασσινό και λαχανικά και συνήθως σερβίρεται με σάλτσα σόγιας, wasabi ...
Περισσότερα →
Ψυχολογία και Διατροφή

Ψυχολογία και Διατροφή

Αναρωτιέμαι εάν είσαι και εσύ μία/ένας από αυτούς που αναζητούν την αλλαγή. Αλλαγή της εμφάνισης, της διατροφής και των συνηθειών με απώτερο στόχο και σκοπό ...
Περισσότερα →
Άρθρα

Κετογονική δίαιτα – Τι χρειάζεται να ξέρω

Είναι γεγονός ότι η κετογονική δίαιτα (keto diet) έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής τα τελευταία χρόνια υποσχόμενη θεαματική απώλεια βάρους με αποτέλεσμα να βομβαρδιζόμαστε με άρθρα, ...
Περισσότερα →
Ψυχολογία και Διατροφή

Συναισθηματική vs Βιολογική Πείνα

Είναι γεγονός ότι στη σύγχρονη κοινωνία, ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει εύκολη πρόσβαση σε μια πληθώρα τροφίμων με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να μην στρέφονται ...
Περισσότερα →
Άρθρα

Κοιλιοκάκη

Κοιλιοκάκη
Περισσότερα →
1
Άρθρα

Χορτοφαγία

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε πολλά και πειστικά διατροφικά δεδομένα σχετικά με τα αρνητικά που επιφέρει η συχνή κατανάλωση κρέατος. Ωστόσο, οι λόγοι ...
Περισσότερα →
Άρθρα

Παχυσαρκία και Παιδί

Η αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας είναι ιδιαίτερα ανησυχητική στις μέρες μας, καθώς αυξάνεται συνεχώς και η διάγνωση νόσων που σχετίζονται με την παχυσαρκία των παιδιών, ...
Περισσότερα →
Ready for diet 533x440 532x266
Άρθρα

Η στασιμότητα στη δίαιτα

Υπάρχουν φορές που ακόμα και καλά κινητοποιημένα άτομα βρίσκουν ότι η δέσμευσή τους αρχίζει να φθίνει. Ξεκινούν με καλές προθέσεις αλλά όσο καλά κι αν ...
Περισσότερα →