Ο χειμώνας είναι ήδη προ των πυλών και εμείς θα πρέπει να προετοιμαστούμε σωστά διατροφικά, προκειμένου να τον αντιμετωπίσουμε. Ποιο είναι το διατροφικό μας ‘’οπλοστάσιο’’ τροφών και βιταμινών για τον εφετινό χειμώνα, ο οποίος έρχεται επιπλέον και με μία ακόμη επιβάρυνση, την νέα γρίπη.
Ο Ιπποκράτης, δίδασκε: «Φάρμακο σας ας γίνει η τροφή σας και η τροφή σας ας γίνει το φάρμακό σας». Οι σύγχρονοι επιστήμονες ύστερα από μελέτες έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι η απάντηση σε πλήθος ασθενειών και ιώσεων βρίσκεται στο πιάτο μας. Η εφαρμογή μιας ισορροπημένης διατροφής (μεσογειακή διατροφή) αποτελεί τη βάση της φυσικής άμυνας του οργανισμού, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα κυρίως μέσα από την αντιοξειδωτική δράση των τροφών. Ποια είναι όμως τα στοιχεία εκείνα στα οποία θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή;
Ενυδάτωση του οργανισμού και ενεργειακή πρόσληψη
Η καλή ενυδάτωση προστατεύει τον οργανισμό από το κοινό κρυολόγημα. Η γρίπη δεν θα πρέπει να συγχέεται με το κοινό κρυολόγημα, το οποίο προκαλείται από διαφορετικούς ιούς, είναι πιο συχνό και εκδηλώνεται με πιο ήπια συμπτωματολογία. Το νερό θα πρέπει να αποτελεί την κύρια επιλογή, ενώ υγρά μπορεί να ληφθούν και μέσα από χυμούς, αθλητικά ποτά, τσάι και άλλα ροφήματα (8-10 ποτήρια υγρών την ημέρα).
Ιδιαίτερη σημασία στην καλή λειτουργία του οργανισμού έχει και η επαρκής θερμιδική πρόσληψη, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στην αξία ενός καλού πρωινού. Άτομα που ακολουθούν εξαντλητικές δίαιτες, οδηγούνται στην εξασθένιση του ανοσοποιητικού τους συστήματος, με αποτέλεσμα να γίνονται πιο επιρρεπής σε κρυολογήματα και στους ιούς της γρίπης.
Το διατροφικό φαρμακείο του χειμώνα –Βιταμίνες και ιχνοστοιχεία
Η θωράκιση του ανοσοποιητικού μας συστήματος μέσω της διατροφής θα πρέπει να είναι ένας από τους κύριους μηχανισμούς προστασίας μαζί με τους βασικούς κανόνες υγιεινής, τόσο για το σύνολο των ιώσεων, όσο και για την νέα μορφή γρίπης,
Όλες οι αντιοξειδωτικές ουσίες, με πρωτοπόρο τη βιταμίνη C, ενισχύουν σημαντικά την άμυνα του οργανισμού, μέσω της αντιοξειδωτικής τους δράσης, εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες ευθύνονται για την καταστροφή των κυττάρων. Όλα τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν βιταμίνη C, ωστόσο τα εσπεριδοειδή και τα ακτινίδια περιέχουν πολύ περισσότερο. Άλλες καλές πηγές βιταμίνης C είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, η πιπεριά, το μπρόκολο και το κουνουπίδι. Η ημερήσια πρόσληψη είναι καλό να γίνεται σε δύο με τρεις δόσεις, καθώς ο οργανισμός δεν μπορεί να απορροφά μεγάλες ποσότητες. Δεν θα πρέπει ακόμη να ξεχνάμε ότι η βιταμίνη C είναι ιδιαίτερα ευπαθής στο φως και στο ατμοσφαιρικό οξυγόνο.
Η βιταμίνη Α αποτελεί μία ακόμη αντιοξειδωτική ουσία που ενισχύει σημαντικά την άμυνα του οργανισμού. Η βιταμίνη Α είναι λιποδιαλυτή και δεν καταστρέφεται κατά την θερμική επεξεργασία των τροφών. Αξιόλογες πηγές βιταμίνης Α αποτελούν το καρότο, η κολοκύθα, τα παντζάρια, το σπανάκι, ενώ η βιταμίνη Ε αποτελεί μία ακόμη λιποδιαλυτή και αντιοξειδωτική βιταμίνη με κύριες πηγές της το ελαιόλαδο και τους ξηρούς καρπούς.
Ο ψευδάργυρος και το σελήνιο αποτελούν τα σημαντικότερα ιχνοστοιχεία που υπάρχουν στις τροφές και είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού και για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Ο ψευδάργυρος συμμετέχει σε μία σειρά ενζυμικών λειτουργιών, συμβάλλει στην παραγωγή αντισωμάτων, και χάρη στην αντιοξειδωτική του δράση προστατεύει τον οργανισμό από τις διάφορες ιώσεις. Κύριες πηγές ψευδαργύρου αποτελούν τα ψάρια, τα θαλασσινά, τα οστρακοειδή, αλλά και τα κρέατα και οι ξηροί καρποί.
Άλλο ένα ιχνοστοιχείο με αντιοξειδωτική δράση και με ιδιαίτερη συμβολή στην προστασία έναντι των ιώσεων είναι και το σελήνιο. Το σελήνιο βρίσκεται στα θαλασσινά, τα δημητριακά, αλλά και στους ξηρούς καρπούς
Εκτός από την δράση των βιταμινών και των ιχνοστοιχείων κατά των ιώσεων οι επιστήμονες τα τελευταία χρόνια μελετούν και την δράση συγκεκριμένων τροφών και ουσιών. Έτσι, το σκόρδο, το μέλι, διάφορα αφεψήματα και τα προβιοτικά έχουν κερδίσει το ενδιαφέρον των ειδικών. Το σκόρδο μέσω της αλλισίνης (ουσία που περιέχεται στο σκόρδο) τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ το μέλι αντιμετωπίζει το βήχα που προέρχεται από το κοινό κρυολόγημα, ενώ κάποια βότανα όπως το χαμομήλι έχουν αντιφλεγμονώδη και αντιβακτηριακή δράση.
Τα προβιοτικά συμβάλλουν στη καλή λειτουργία του εντέρου και αποφέρουν πολλά οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό. Ως ωφέλιμες επιδράσεις από την κατανάλωση προβιοτικών μπορούν να χαρακτηριστούν η βελτίωση της υγείας του εντερικού σωλήνα, η ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος κ.ά.
Πρώτη δημοσίευση: εφημερίδα Κέρδος