Διατροφή και Μαύρισμα … ή Μαύρισμα και Διατροφή
Κάθε καλοκαίρι φέρνει μαζί του το ίδιο άγχος, πώς θα αποκτήσουμε το επιθυμητό μαύρισμα! Και το αποτέλεσμα είναι να εκτιθόμαστε πολλές ώρες στον ήλιο με καταστροφικές συνέπειες για το δέρμα μας, αλλά και την συνολική μας υγεία. Το ευχάριστο είναι ότι υπάρχουν τρόποι μέσω της διατροφής μας, να «μαυρίσουμε» φυσικά και κυρίως να βελτιώσουμε την εικόνα του δέρματος μας.
Είναι γενικά γνωστό ότι το μαύρισμα είναι αποτέλεσμα της παραγωγής μελανίνης, μιας χρωστικής ουσίας που βρίσκεται κάτω από το δέρμα μας με σκοπό την προστασία του από την ηλιακή ακτινοβολία. Τα τελευταία χρόνια, όμως, έχει παρατηρηθεί πως υπάρχουν τροφές που μπορούν να ενισχύσουν την παραγωγή μελανίνης. Το ευτυχές γεγονός είναι ότι οι περισσότερες από αυτές τις τροφές βρίσκονται σε αφθονία τους καλοκαιρινούς μήνες.
Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α
Η βιταμίνη Α, εκτός από τα ποικίλα πλεονεκτήματα της για την υγεία μας, προάγει τη φυσική παραγωγή μελανίνης όταν οι ακτίνες του ήλιου προσελκύουν το δέρμα μας. Πλούσιες πηγές σε αυτή τη βιταμίνη είναι τα κίτρινα φρούτα, τα σκούρα πράσινα και κίτρινα λαχανικά, το αυγό, το κρέας και ιδιαίτερα το συκώτι.
Τροφές πλούσιες σε καροτενοειδή
Τα καροτενοειδή αποτελούν φυσικές χρωστικές πολλών τροφών, όπως τα καρότα,οι γλυκοπατάτες, το πεπόνι,το σπανάκι,το λάχανο,τα βερίκοκα,οι πιπεριές και οι ντομάτες. Δεν είναι τυχαίο που πολλά προϊόντα μαυρίσματος χρησιμοποιούν την καροτίνη για την προώθηση του χρωματισμού του δέρματος. Επίσης, τα καροτενοειδή είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά που προστατεύουν από τη γήρανση του δέρματος και τονώνουν τη λάμψη του. Τρώγοντας τα παραπάνω τρόφιμα ωμά, φροντίζετε για τη διατήρηση όλων των ευεργετικών ιδιοτήτων που μπορούν να προσφέρουν.
Αυγά
Τα αυγά είναι πλούσια σε βιταμίνες όπως είναι για παράδειγμα η βιταμίνη Α, η βιταμίνη B,η βιταμίνη D, και η βιταμίνη E, αλλά και σε πολλά μέταλλα. Θεωρούνται αναζωογονητικά για το σώμα και το δέρμα μας, οπότε και απαραίτητα στις περιπτώσεις που κάνουμε ηλιοθεραπεία.
Τροφές πλούσιες σε τυροσίνη και ασβέστιο
Η τυροσίνη είναι ένα αμινοξύ που θεωρείται απαραίτητο για την ανάπλαση των ιστών του δέρματος και ειδικά ο συνδυασμός της με το ασβέστιο είναι πολύ ευεργετικός για την υγεία της επιδερμίδας. Τροφές ιδανικές με αυτών των συνδυασμό αποτελούν είναι τα τυριά, τα αυγά, η γαλοπούλα, ο σολομός, το σουσάμι, το ταχίνι, τα αμύγδαλα, το γιαούρτι και το γάλα.
Χαλκός
Ο χαλκός συμβάλλει στην παραγωγή μελανίνης και ελαστίνης (ουσίας που συμβάλλει στην ελαστικότητα του δέρματος). Τα οστρακοειδή, τα στρείδια, το κρέας και τα μανιτάρια, αποτελούν μερικά παραδείγματα από τροφές πλούσιες σε χαλκό.
Νερό
Η σπουδαιότητα του νερού είναι πλέον αδιαμφισβήτητη. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες μέσω του ιδρώτα χάνουμε μεγάλες ποσότητες νερού από το σώμα μας με αποτέλεσμα να αφυδατωνόμαστε. Το δέρμα μας είναι το πρώτο μέρος στο οποίο είναι εμφανής η αφυδάτωση, καθώς χάνει τη λάμψη του και «σπάει». Το μαύρισμα για να φαίνεται υγιές πρέπει να έχει και μια υγιή βάση. Οπότε πρέπει πρώτα από όλα να φροντίζουμε για την ενυδάτωση του δέρματος μας. Η κατανάλωση δύο λίτρων νερό καθημερινά και η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών που περιέχουν αυξημένες ποσότητες νερού, όπως είναι το αγγούρι,τα κολοκυθάκια,το καρπούζι,το πεπόνι,τα ροδάκινα, και ο ανανάς, θα κρατήσουν τον οργανισμό μας ενυδατωμένο.