Η λήψη τροφής είναι μία απαραίτητη συμπεριφορά η οποία απαιτείται ώστε να παρέχεται στον ανθρώπινο οργανισμό η απαιτούμενη ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά ώστε να διατηρηθεί στην ζωή. Η πείνα αποτελεί το αρχικό ερέθισμα για την λήψη τροφής. Το ερέθισμα αυτό ελέγχεται όχι μόνο από την φυσιολογία του οργανισμού αλλά και από διάφορες ψυχολογικές παραμέτρους, καθώς ο άνθρωπος προσπαθεί να καλύψει τόσο την φυσιολογική του πείνα όσο και την ψυχολογική.
Τα τελευταία χρόνια η δυτική κοινωνία ζει μια σχιζοφρενική κατάσταση όσον αφορά τον τρόπο σίτισής της. Αναζητεί διαρκώς έναν καλύτερο τρόπο διατροφής, ενώ την ίδια ώρα καταναλώνει ολοένα και περισσότερες θερμίδες, γίνεται παχύσαρκη, υποφέρει από διαβήτη, υπέρταση, καρκίνο και καρδιαγγειακά προβλήματα (CVD).
Είναι πλέον γενικά αποδεκτό ότι η επιστήμη της διατροφής έχει εισέλθει σε μια νέα εποχή και ότι στο εξής ο σωστός χειρισμός της, τα πιθανά οφέλη της και οι κίνδυνοι από λανθασμένες επιλογές θα πρέπει να κατέχουν το κύριο ενδιαφέρον των ειδικών. Είναι γεγονός ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής, οδήγησε σε μεγαλύτερη ανάγκη για ανεύρεση καλύτερων διατροφικών επιλογών.
Αν έχετε αποφασίσει λοιπόν να ξεκινήσετε ένα πιο «υγιεινό μοντέλο διατροφής», καλό είναι να έχετε υπόψη σας ορισμένες βασικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να κάνετε πιο εύκολα τις αλλαγές αυτές στην ζωή σας!
- Βάλτε στην ζωή σας τις λέξεις ποικιλία, ισορροπία, μέτρο. Μάθετε να τρώτε από όλες τις ομάδες τροφίμων, χωρίς να απαρνείστε τα αγαπημένα σας φαγητά, αλλά και χωρίς να το παρακάνετε.
- Τρώτε μικρά και συχνά γεύματα κατά την διάρκεια της ημέρας. Τρία κύρια και τρία ενδιάμεσα, και όχι λίγα και μεγάλα γεύματα. Μην παραλείπετε τα γεύματά σας.
- Βάλτε το φαγητό σας σε ένα πιο μικρό πιάτο, και μην νιώθετε ότι πρέπει πάντα να αδειάζετε το πιάτο σας. Προσπαθήστε να σταματήσετε να τρώτε όταν εσείς αποφασίσετε και όχι γιατί άδειασε το πιάτο σας.
- Μην πηγαίνετε στο Supermarket όταν είστε νηστικοί, γιατί αυξάνονται οι πιθανότητες να αγοράσετε πιο παχυντικές τροφές, ή και τρόφιμα τα οποία δεν τα χρειάζεστε. Μάθετε να κάνετε τα ψώνια σας με λίστα, επιλέγοντας κυρίως τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες και χαμηλά σε λιπαρά και αποφύγετε τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά και αναψυκτικά.
- Μάθετε να τρώτε στο τραπέζι, και κατά προτίμηση με φίλους ή συγγενείς, και όχι μόνοι μπροστά στην τηλεόραση, φροντίζοντας να μασάτε αργά την κάθε σας μπουκιά. 10 – 20 φορές, ενώ καλό θα ήταν να τις μετράτε.
- Κάντε το μαγείρεμα, το σερβίρισμα και το γεύμα σας να μοιάζει με ιεροτελεστία, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στην εμφάνιση του πιάτου σας, όσο λιτό κι αν είναι.
- Αποφύγετε τα πολλά γλυκά, αναψυκτικά, καφέδες και αλκοόλ. Καταναλώστε ωμά λαχανικά και φρούτα, τα οποία είναι πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
- Ζυγιστείτε μία φορά την εβδομάδα, και πάντα την ίδια ώρα, κατά προτίμηση το πρωί νηστικοί. Το βάρος έχει συνεχείς διακυμάνσεις κατά την διάρκεια της ημέρας. Η ζυγαριά είναι εργαλείο το οποίο μας βοηθά, και δεν πρέπει ούτε να το φοβόμαστε, αλλά ούτε και το γινόμαστε σκλάβοι της.
- Πίνετε άφθονο νερό. 6-8 ποτήρια καθημερινά.
- Τέλος, βάλτε στην καθημερινότητά σας την σωματική άσκηση. Ακόμη και μικρές αλλαγές, όπως η χρήση της σκάλας αντί του ασανσέρ, μπορεί να φέρουν μεγάλα αποτελέσματα.